Fluid Mechanics Questions and Answers – Geometrical Properties of Triangular Section – 2

«
»

This set of Advanced Fluid Mechanics Questions and Answers focuses on “Geometrical Properties of Triangular Section – 2”.

1. Determine the Hydraulic depth for a triangular channel having side slope of 1H:3V and depth 15m.
a) 30m
b) 15m
c) 7.5m
d) 3.75m
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydraulic Depth = y/2
= 15/2
= 7.5m.
advertisement

2. Calculate the Hydraulic Radius for a triangular channel having side slope 2H:4V and a depth of 3m.
a) 0.68m
b) 0.67m
c) 0.66m
d) 0.65m
View Answer

Answer: b
Explanation:
advanced-fluid-mechanics-questions-answers-q2

3. The Hydraulic Depth of a triangular channel is 5m, calculate the normal depth of the channel.
a) 8m
b) 10m
c) 12m
d) 14m
View Answer

Answer: b
Explanation: D = y/2
y = 2D = 10m.

4. The hydraulic radius of a triangular section is 0.45m and the normal depth of the channel is 2m, calculate the side slope of the channel.
a) 1/4
b) 1/3
c) 1/2
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation:
advanced-fluid-mechanics-questions-answers-q4
advertisement

5. The ratio between hydraulic radius and hydraulic depth of a triangular channel is 31/100, calculate the side slope of the channel.
a) 1⁄2
b) 1⁄3
c) 1⁄4
d) 2⁄3
View Answer

Answer: b
Explanation:
advanced-fluid-mechanics-questions-answers-q5

6. Calculate the wetted perimeter of a triangular channel section having a depth of 5m and the side slope is equal to tan⁡ 30°.
a) 9.54m
b) 10.54m
c) 11.54m
d) 12.54m
View Answer

Answer: c
Explanation:
advanced-fluid-mechanics-questions-answers-q6

7. The discharge of water through a triangular section is 90m3⁄s and velocity of flow is 5 m⁄s. Calculate the hydraulic depth of the channel having a side slope 1⁄2.
a) 2m
b) 3m
c) 4m
d) 5m
View Answer

Answer: b
Explanation:
advanced-fluid-mechanics-questions-answers-q7
advertisement

8. The top width of a triangular channel section is 4m and the depth of the section is 8m, calculate the wetted perimeter of the channel.
a) 16.5m
b) 17.5m
c) 18.5m
d) 19.5m
View Answer

Answer: a
Explanation:
advanced-fluid-mechanics-questions-answers-q8

9. In the given figure the vertical angle is 60°, calculate the wetted area of the channel.
advanced-fluid-mechanics-questions-answers-q9
a) 23.3m2
b) 33.3m2
c) 43.3m2
d) 53.3m2
View Answer

Answer: c
Explanation: Area = (5 tan⁡60°)(5)
Area = 43.3m2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Fluid Mechanics.

To practice advanced questions and answers on all areas of Fluid Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn