Linux Device Drivers Major-Minor Numbers Questions & Answers

This set of Linux questions and answers focuses on Major-Minor numbers used by the Linux Device Drivers.

1. The major number identifies the _____ associated with the device.
a) driver
b) protocol
c) port
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:a
Explanation:None.

2. The minor number range should be
a) 0 to 15
b) 0 to 63
c) 0 to 255
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:c
Explanation:None.

3. Which one of the following is not true?
a) dynamic allocation of major numbers is not possible
b) major number can not be shared among drivers
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:c
Explanation:None.

4. In linux kernel 2.4, we can have
a) 256 character drivers only
b) 256 block drivers only
c) 256 character drivers and 256 block drivers at the same time
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:c
Explanation:c

5. In we use a driver for N number of files, then we have to create ____ device files.
a) N
b) 1
c) N-1
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:a
Explanation:None.

6. If we use a driver for various device files, then
a) minor number will be different for every device file
b) minor number will be same for every device file
c) minor number can not be allocated for any device file
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:a
Explanation:None.

7. The connection between the device file and device driver is based on the
a) name of device file
b) number of device file
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:b
Explanation:None.

8. In linux kernel 2.1, the minor numbers were used to
a) represnt the sub-functionalitites of the driver
b) identify the driver
c) represent the device files
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:a
Explanation:None.

9. The kernel identifies the driver with its
a) module
b) major number
c) device file
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:b
Explanation:None.

10. In linux, a device driver can work without the
a) major number
b) minor number
c) device file name
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:d
Explanation:None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linux Administration & Programming.
Here’s the list of Best Reference Books in Linux Commands & Shell Programming.
Here’s the list of Best Reference Books in Linux Kernel, Device-Drivers & System Programming.

To practice all questions on Linux Administration & Programming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on Linux.

About

Manish Bhojasia, a technology veteran with 17+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer and SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage & Cluster Administration, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals and Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him below.


Sanfoundry Training Center of Excellence (CoE)

Manish Bhojasia, a technology veteran with 17+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer and SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage & Cluster Administration, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals and Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him below.







Sanfoundry Internships
Subscribe Newsletter & Posts
Follow Manish & Sanfoundry