Java Questions & Answers – Packages

This section of our 1000+ Java MCQs focuses on packages of Java Programming Language.

1. Which of these keywords is used to define packages in Java?
a) pkg
b) Pkg
c) package
d) Package
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

2. Which of these is a mechanism for naming and visibility control of a class and its content?
a) Object
b) Packages
c) Interfaces
d) None of the Mentioned.
View Answer

Answer: b
Explanation: Packages are both naming and visibility control mechanism. We can define a class inside a package which is not accessible by code outside the package.

3. Which of this access specifies can be used for a class so that its members can be accessed by a different class in the same package?
a) Public
b) Protected
c) No Modifier
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Either we can use public, protected or we can name the class without any specifier.

4. Which of these access specifiers can be used for a class so that it’s members can be accessed by a different class in the different package?
a) Public
b) Protected
c) Private
d) No Modifier
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. Which of the following is correct way of importing an entire package ‘pkg’?
a) import pkg.
b) Import pkg.
c) import pkg.*
d) Import pkg.*
View Answer

Answer: c
Explanation: Operator * is used to import the entire package.

6. Which of the following is incorrect statement about packages?
a) Package defines a namespace in which classes are stored.
b) A package can contain other package within it.
c) Java uses file system directories to store packages.
d) A package can be renamed without renaming the directory in which the classes are stored.
View Answer

Answer: d
Explanation: A package can be renamed only after renaming the directory in which the classes are stored.

7. Which of the following package stores all the standard java classes?
a) lang
b) java
c) util
d) java.packages
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

8. What is the output of this program?

  1.     package pkg;
  2.     class display {
  3.         int x;
  4.         void show() {
  5.             if (x > 1)
  6.                 System.out.print(x + " ");
  7.         }
  8.     }
  9.     class packages {
  10.         public static void main(String args[]) {
  11.             display arr[] = new display[3];
  12.             arr[0].x = 0;      
  13.             arr[1].x = 1;
  14.             arr[2].x = 2;
  15.             for (int i = 0; i < 3; ++i)
  16.                 arr[i].show();
  17.          }
  18.     }

Note : packages.class file is in directory pkg;
a) 0
b) 1
c) 2
d) 0 1 2
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
Output:
$ javac packages.java
$ java packages
2

9. What is the output of this program?

  1.     package pkg;
  2.     class output {
  3.         public static void main(String args[])
  4.         { 
  5.             StringBuffer s1 = new StringBuffer("Hello");
  6.             s1.setCharAt(1, x);
  7.             System.out.println(s1);
  8.         }
  9.     }

a) xello
b) xxxxx
c) Hxllo
d) Hexlo
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
Output:
$ javac output.java
$ java output
Hxllo

10. What is the output of this program?

  1.     package pkg;
  2.     class output {
  3.         public static void main(String args[])
  4.         {
  5.             StringBuffer s1 = new StringBuffer("Hello World");
  6.             s1.insert(6 , "Good ");
  7.             System.out.println(s1);
  8.         }
  9.    }

Note : Output.class file is not in directory pkg.
a) HelloGoodWorld
b) HellGoodoWorld
c) Compilation error
d) Runtime error
View Answer

Answer: d
Explanation: Since output.class file is not in the directory pkg in which class output is defined, program will not be able to run.
output:
$ javac output.java
$ java output
can not find file output.class

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Java Programming Language.

About

Manish Bhojasia, a technology veteran with 17+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer and SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage & Cluster Administration, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals and Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him below.


Sanfoundry Training Center of Excellence (CoE)

Manish Bhojasia, a technology veteran with 17+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer and SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage & Cluster Administration, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals and Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him below.







Subscribe Newsletter & Posts
Sanfoundry Internships
Follow Manish & Sanfoundry