C# Questions & Answers -String Formatting – 1

This section of our 1000+ C# MCQs focuses on string formatting operations in C# Programming Language.

1. What will be the output of given code snippet?

  1.  static void Main(string[] args)
  2.  {
  3.      string s1 = "olleH";
  4.      string s2 = "olleh";
  5.      if (s1 == s2)
  6.      Console.WriteLine("Equal");
  7.      else
  8.      Console.WriteLine("Unequal");
  9.      if (s1.Equals(s2))
  10.      Console.WriteLine("Equal");
  11.      else
  12.      Console.WriteLine("Unequal");
  13.      Console.ReadLine();
  14.  }

a) Equal
Unequal
b) Unequal
Equal
c) Equal
Equal
d) Unequal
Unequal
View Answer

Answer: d
Explanation: In first comparison it is being checked either two strings are equal or not but in second comparison it is checked whether two string references are equal or not also length of string and characters match is tested for checking the equality of strings.
Output : Unequal
Unequal

2. What will be the output of given code snippet?

  1. static void Main(string[] args)
  2. {
  3.     string s1 = " Ixg";
  4.     string s2 = s1.Insert(3,"i");
  5.     string s3 = s2.Insert(5, "o");
  6.     for (int i = 0; i < s3.Length; i++)
  7.     Console.WriteLine(s3[i]);
  8.     Console.ReadLine();
  9. }

a) Ixgo
b) Ixig
c) Ixigo
d) Ixg
View Answer

Answer: c
Explanation: Insert() the built in method insert characters at specified position mentioned with index positions.
Output :Ixigo

3. What will be the output of given code snippet?

  1.  class Program
  2.  {
  3.      static void Main(string[] args)
  4.      {
  5.          char []chars = {'a', 'b', 'c'};
  6.          String s = new String(chars);
  7.          Console.WriteLine(s);
  8.          Console.ReadLine();
  9.      }
  10.  }

a) a
b) b
c) c
d) abc
View Answer

Answer: d
Explanation: String(chars) is a constructor of class string, it initializes string s with the values stored in character array chars,So s contains “abc”.
Output :abc

4. What will be the output of given code snippet?

  1.  class Program
  2.  {
  3.      static void Main(string[] args)
  4.      {
  5.          char []chars = {'a', 'b', 'c'};
  6.          String s = new String(chars);
  7.          String s1 = "abcd";
  8.          int len1 = s1.Length;
  9.          int len2 = s.Length;
  10.          Console.WriteLine(len1 + " " + len2);
  11.          Console.ReadLine();
  12.      }
  13.  }

a) 4 0
b) 3 0
c) 3 4
d) 4 3
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
Output : 4 3

5. What will be the output of given code snippet?

  1.  class A
  2.  {
  3.      int i;
  4.      int j;
  5.      public A()
  6.      {
  7.          i = 1;
  8.          j = 2;
  9.      }
  10.  }
  11.  class Program
  12.  {
  13.      static void Main(string[] args)
  14.      {
  15.          A obj1 = new A();
  16. 	 Console.WriteLine(obj1.ToString());
  17.          Console.ReadLine();
  18.      }
  19.  }

a) true
b) false
c) String associated with obj1
d) Compile time error
View Answer

Answer: c
Explanation: ToString() is method of class Object, since it is superclass of every class, every object has this method. ToString() returns the string associated with the calling object.
Output : ConsoleApplication19.A

6. Which of these constructors is used to create an empty String object?
a) String()
b) String(void)
c) String(0)
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. Which of these method of class String is used to obtain length of String object?
a) get()
b) Sizeof()
c) Lengthof()
d) Length()
View Answer

Answer: d
Explanation: Method Length() of string class is used to get the length of the object which invoked method Length().

8. Choose the base class for string() method :
a) System.Array
b) System.char
c) System.String
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: String is an alias for the predefined “System.string” class from which most of the string() methods are derived.

9. What will be the output of given code snippet?

  1.  class Program
  2.  {
  3.      static void Main(string[] args)
  4.      {
  5.          String c = "Hello i love Csharp";
  6.          Boolean var;
  7. 	 var = c.StartsWith("hello");
  8.          Console.WriteLine(var);
  9.          Console.ReadLine();
  10.      }
  11.  }

a) True
b) False
c) 1
d) Run time error
View Answer

Answer: b
Explanation: StartsWith() method is case sensitive “hello” and “Hello” are treated differently, hence false is stored in var.

10. What is the value returned by function CompareTo() if the invoking string is less than the string compared?
a) zero
b) value less than zero
c) value greater than zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: CompareTo() function returns zero when both the strings are equal, it returns a value less than zero if the invoking string is less than the other string being compared and value greater than zero when invoking string is greater than the string compared to.

11. What will be the output of give code snippet?

  1. class Program
  2. {
  3.     static void Main(string[] args)
  4.     {
  5.         String s1 = "Hello i love Csharp";
  6.         StringBuilder s2 = new  StringBuilder(s1);
  7.         Console.WriteLine(s1.Equals(s2));
  8.         Console.ReadLine();
  9.     }
  10. }

a) True
b) False
c) 0
d) Compile time error
View Answer

Answer: b
Explanation: Equals() compares the content of two strings. StringBuilder class supports many methods which are useful for manipulating dynamic strings.
Output :False

12. Which of these method of class String is used to check whether a given string starts with a particular substring or not?
a) StartsWith()
b) EndsWith()
c) Starts()
d) Ends()
View Answer

Answer: a
Explanation: The StartsWith() determines whether a substring exists at the beginning of the string.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – C# Programming Language.

Here’s the list of Best Reference Books in C# Programming Language.

To practice all features of C# programming language, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on C#.

Subscribe Newsletter & Posts
About

Manish Bhojasia, a technology veteran with 17+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer and SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage & Cluster Administration, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals and Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him below.


Sanfoundry Training Center of Excellence (CoE)

Manish Bhojasia, a technology veteran with 17+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer and SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage & Cluster Administration, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals and Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him below.







1000 C# MCQs | Quiz

Integer Data Types
Floating and Decimal Data Types
Char Types and String Literals
Initialization of Variables
Scope and Lifetime of Variables
Type Conversion in Expressions
Arithmetic Operators
Relational and Logical Operators
Bit-wise and Conditional Operators
IF Statements
Switch Statements
For Loop Statements
While Loop Statements
Do While Loop Statements
Continue, Goto statements
Fundamentals of Class
Reference Variables and Assignment
Methods in Class
Constructors in Class
Destructors in Class
Array and Initialization
Basic Operation on Strings
String Class with Description
Comparison of Strings
Searching and Modifying Strings
Operation on Characters
Public & Private Access Modifier
Use of Ref and Out Parameters
Use of Variable Arguements
Polymorphism
Structures
Enumerations
Fundamentals of Inheritance
Inheritance Implementation
Method Overloading
Method Overriding
Constructor Overloading
Abstract Class & Methods
Introduction of Overloaded Operators
Recursion
Introduction of Indexers
Introduction of Properties
Properties and its Applications
Interfaces Introduction
Interfaces Implementation
Fundamentals of Exception Handling
Implementation of Exception Handling
Exceptions of Type Finally and Built in
Try & Catch in Detail
Attributes
Introduction of Console I/O Operations
Reading Console Input Operations
Writing Console Output Operations
Introduction of Stream Classes
Byte Stream
Character Stream
Fundamental of Delegates
Delegates in Detail
Events
Fundamental of Generics
Generic Methods
Fundamental of LINQ
Operation and Query with LINQ
Introduction of Reflections
Collection Classes
Maths Class
Rounding Functions in C#
Math Methods
Multi-threaded Programming - 1
Multi-threaded Programming - 2
Iterators
Fundamentals of Namespaces
Fundamentals of Preprocessors
Method with Parameters
Fundamental of Networking
URI class
Network Errors Handling
Type Interface
Unsafe Code & Pointers Basics
Pointers Operation - 1
Pointers Operation - 2
Accessor Controls of Class
Introduction of String Formatting
String Formatting - 1
String Formatting - 2
Subscribe Newsletter & Posts
Follow Manish & Sanfoundry